Restaurant

A project by the architecture studio Skrei, also responsible for the project of the wine cellar of Esporão. The intervention seeks to unify the different environments that characterize the diversity of experiences that the wine tourismo offers. Thus the relationship between the landscape and the interior of the building establishes itself before a strategy of transparency and luminosity. Based on the principle of the concept of supply, we tried to materialize in the spaces the same idea, through the use of materials recovered from the industry itself and the activity of the Estate, namely oak barrels, sheep’s wool and metal.
Wine Tourism and Restaurant
Herdade do Esporão
See on Google Maps
reservas@esporao.com
(+351) 266 509 280

Tasting room in the Cellar

The tasting room of the cellar was also rethought by the architecture studio SKREI. According to the architect Pedro Jervell, the idea was that one could live the experience of the whole wine producing process. All this environment describes a scenario in which the process is the story that the wine goes through until tasted.

In the middle of this factory scenario, there is a moment of reflection on the history of the company, two wine cellars show the collection resulting from years of production since 1985. To taste this history, ambiguous elements have been designed mixing with the space, which illuminate and serve the wine, just as the ambiguity present in the very tasting of wine, which depends on the person and the context.

Finally, the wood and stainless steel with the Reguengos de Monsaraz typical rugs generate a dialogue of materials that embrace all the structural concrete of the cellars.

Terrace

The ample terrace of the Estate’s restaurant ends where the vineyard begins, offering a panoramic view of the lake. It is ideal for alfresco dining while enjoying the long sunny days of the Alentejo, as well as the tranquillity of a landscape that stretches as far as the eye can see.

Garden

Functioning as an extension of the building, the patio and surrounding garden are both cool and calm, places where seasonal flowers and plants reign and which provide much-needed shade in summer, while enhancing the winter light that reflects off the water.

The edge of the garden has a portico with “casas de fresco” built with grill bricks and a footpath that extends to the neighbouring landscape, as well as the vineyard and reservoir.